Anaerob tærskel

Udgivet: 11. jun 2010 af: Reiner

Hvad er anaerob tærskel?

Den anaerobe tærskel (AT) (også kaldt laktat tærskel) er det niveau af anstrengelse, hvor din krop må skifte fra aerob stofskifte til anaerob stofskifte. Aerob stofskifte forbrænder ilt og producerer kuldioxid som biprodukt. Dine lunger tilfører ilt og bortskaffer CO2. Dette er det normale stofskifte som tilfører hovedparten ef energien til de daglige aktiviteter. Anaerob stofskifte starter når det almindelige system ikke længere kan tilføre den nødvendige energi - når vi overskrider AT. På dette tidspunkt begynder laktat cyklusen at tilføre yderligere energi ved at forbrænde oplagret sukker og producere mælkesyre som et bi produkt. Når mælkesyre ophobes i kroppen, medfører det ubehag som krampe og generel udmattelse. 

Kan træning påvirke AT?

Ja. Igennem træning kan vi påvirke vores anaerobe tærskel. Vi kan træne vores krop til at være mere effektiv i aerobe niveau, sådan at vi kan ro længere og hårdere før det anaerobe system starter og begynder ophobning af mælkesyre. Med andre ord vi kan træne for at flytte vores AT.

Hvad er den bedste træning til at øge AT?

Det er generelt accepteret, at man må udføre høj kvalitets aerob træning for at øge den aerobe effektivitet og på den måde flytte din AT. Dette betyder træning tæt på men under den nuværende AT. Baseret på vores egen erfaring, anbefaler vi træning med lange sub maksimale intervaller med næsten samme hvilepauser.

Hvor tit bør du træne AT?

Dette er forskelligt fra person til person og afhænger af det nuværende konditions niveau; hvor ofte man træner, hvor længe man har trænet og hvor gammel man er. AT intervaller bør udføres mindst 1 gang om ugen igennem periode på 2-3 måneder før konkurrence. En bedre trænet person kan  udføre denne træning oftere, men det er stadig vigtigt med restitutionstid. Ældre roere vil finde, at kravet til restitutionstid er øget i forhold til tidligere.
Lyt altid til din krop.

God træning for AT

Vær godt opvarmet før du starter din træning på din Concept 2 romaskine.

  • 5 x 750 meters med 3 minutters hvil 
  • 4 x 1000 meters med 3-4 minutters hvil
  • 4-5 x 5 minnutter med 4 minutters hvil
  • 5 x 4 minutter med 4 minutter hvil